Klompen aan en kano mee op nieuwe Markluiderpad en kanoroute

Klompen aan, rugzak op, kano mee en gaan! Zaterdag 9 juni 2018 vond in Veessen de gezellige opening plaats van het Markluiderpad en de kanoroute Noordoost Veluwe. Wethouder Meijer en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) onthulden de informatiepanelen van het Klompenpad en de kanoroute. Daarna ging het publiek of wandelen of kanoën en op de terugweg werd er geruild: men stapte in de kano of wandelde terug. Een leuke combinatie.

De opening vond plaats bij Natuurboerderij Het Bakhuis waar vanuit een skybox Fleckvieh vleesrunderen te zien zijn. Hiervan worden Veluwse streekproducten gemaakt, die men tijdens de opening kon proeven. Streektaalmuzikanten Ton van de Vosse en Bertus van Essen traden op.

Het Markluiderpad is een rondwandeling van tien kilometer door het mooie buitengebied van Markluiden. Wandelen langs weteringen, IJsselhoeven, dijken en door natuurontwikkeling. Het Markluiderpad wordt het 109de Klompenpad en is naast het Paddenpad, Horsthoekerpad, Vosbergenpad en Elsvoorderpad het vijfde Klompenpad in de gemeente Heerde.

Kanoroute

De kanoroute Noordoost Veluwe is ontwikkeld in samenwerking met lokale ondernemers en met Sportvisserij Oost-Nederland. De aangelegde voorzieningen zijn zowel voor kanovaarders als voor vissers te gebruiken. De route wordt aangegeven met knooppunten, zodat kanovaarders zelf hun route – groter of kleiner – kunnen samenstellen. Van de haven van Hattem naar Villa Bakhuis bedraagt de route circa 15 kilometer. Het afzonderlijk varen van bepaalde gedeelten is heel goed mogelijk.

Het Markluiderpad en de kanoroute Noordoost Veluwe zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerde, Waterschap Vallei en Veluwe, Provincie Gelderland, Gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld, de Nationale Postcode Loterij en de Sportvisserij Oost-Nederland.

Brochure, kaart en app

De brochure met een beschrijving van het Markluiderpad en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij TIP Heerde, buurtwinkel Koek en Ei in Veessen, Restaurant De IJsselhoeve in Veessen en de Toeristisch Informatiepunten in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app. De kanoroute is op kaart te verkrijgen bij Buitengewoon Buiten, Vadesto en Wij zijn Heerde. De routeapp is te downloaden via Abellife.