Feestelijke opening eerste Klompenpad XL: Nederrijnsepad

Eindelijk is het zover. De opening van het Nederrijnsepad ofwel het eerste Klompenpad XL! XL staat voor extra lang want het nieuwe Klompenpad is 27 kilometer. Het Nederrijnsepad loopt langs beide zijden van de Nederrijn tussen het Lexkesveer en het Drielse Veer en gaat door uiterwaarden en beekdalen, over stuwwallen en dijken. Veerpontjes en een brug brengen de wandelaar naar de overkant. De feestelijke opening met een muzikale bijdrage van koor Couleur Locale vindt plaats op vrijdag 13 maart om 13.00 uur bij het startpunt Manege de Fruithof aan de Dorpsstraat 5 in Heteren.

 

Klompenpad met vijf opstappunten

Het nieuwe Klompenpad combineert het Dorenweertsepad, het Hartensepad en het Wageningse Engpad en dankzij vijf opstappunten kan de wandelaar op diverse plekken beginnen. Het Nederrijnsepad is niet alleen interessant voor de wandelaar van lange afstanden want de route is via het Renkumse Veer, het Lexkesveer of de brug in te korten tot 7, 17 of 20 kilometer. Let op: het Drielse Veer vaart niet in het weekend tot 1 april. Tot 1 mei vaart het Renkumse Veer de gehele week niet.

Bijzonder pad

Niet alleen de extra lengte is bijzonder, ook het voorbereidingstraject en de vele samenwerkende partijen. Dit Klompenpad is op initiatief van zes dorpsraden en dorpsplatforms aan beide zijden van de rivier (Heteren, Randwijk, Deil, Heveadorp, Doorwerth en Renkum) en de Agrarische Natuur Vereniging Lingestreek tot stand gekomen onder coördinatie van SLG en in samenwerking met vele vrijwilligers, diverse grondeigenaren, drie gemeenten (Overbetuwe, Wageningen en Renkum) en andere partijen uit de streek. Vrijwilligers van de werkgroep Nederrijnsepad gaan de route nalopen en onderhouden. Zij zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals routebordjes en gereedschap.

De gemeente Overbetuwe financiert het Nederrijnsepad met bijdragen van Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Renkum en Wageningen.

De brochure (extra groot) met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij het startpunt Manege de Fruithof en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 13 maart ook beschikbaar via de Klompenpaden app.