Halostapad in Aalst is feestelijk geopend

Zaterdag 30 september was de feestelijke opening van het Klompenpad Halostapad in Aalst. Wethouder Karima Bouchtaoui van de gemeente Bommelerwaard, directeur-bestuurder Arjan Vriend en projectleider Gisela Timmermans van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben het startpaneel onthuld in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. De opening vond plaats bij startpunt Het Oude Veerhuis in Aalst. Daarna volgde een korte wandeling over een deel van het Klompenpad. Ook is nog een boom geplant langs de wetering. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Halostapad is een wandelroute van negen kilometer door het mooie buitengebied van Aalst. De wandeling start bij Het Oude Veerhuis en leidt de wandelaar door de uiterwaarden, over oude dijken en schouwpaden waar grote landbouwpercelen en natuurterreinen elkaar ontmoeten. Er zijn verschillende overstaproutes naar andere Klompenpaden, zoals het Jordenpad, Nywelenpad en Hamarithapad. Het Halostapad is het 154ste Klompenpad en het vierde Klompenpad in de gemeente Zaltbommel.

Vrijwilligers en financiers

Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de route ontwikkeld. Zij gaan ook maandelijks controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. De initiatiefnemers van het Halostapad zijn op zoek naar enkele vrijwilligers die hierbij willen helpen. Hiervoor kunnen geïnteresseerden vrijblijvend komen luisteren naar de startavond van het beheer op donderdag 19 oktober om 19.30 uur bij Het Oude Veerhuis, Maasdam 85 in Aalst.

Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Bommelerwaard en andere partijen uit de streek is de route tot stand gekomen. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Zaltbommel en de Nationale Postcode Loterij.

Folder en app

De route is in beide richtingen gemarkeerd met oranje klompjes. De folder met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij de receptie van vakantiepark Het Esmeer, bij Het Oude Veerhuis, bij Jarno’s Boerderijkraam op de Eendenkade en bij VVV Zaltbommel. De folder is ook te downloaden op deze website.

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild, behalve op de Veerdam en de Machinedijk. Dit zijn officiële hondenuitlaat-gebieden. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.