Zeldzame huisdierrassen langs de Klompenpaden

Met Klompenpaden ontsluiten we het agrarisch cultuurlandschap. Langs de Klompenpaden is van alles te zien, van erfgoed tot ecologie. Een mooie combinatie betreft de van oudsher op de boerderij gehouden zeldzame landbouwhuisdierrassen.

Brandrode runderen en Veluwse heideschapen

Langs een aantal Klompenpaden kan de wandelaar zeldzame huisdierrassen ontmoeten. Zo tref je Brandrode runderen aan langs het Loobrinkerpad en het Loenense Enkenpad. Langs het Molenbeeksepad kom je ossen tegen met blaren om de ogen. Daarom worden ze Groninger blaarkoppen genoemd. Deze grote grazers houden het landschap van het Renkums beekdal, de Renkumse heide en de Wolfhezerheide open. Het Horsthoekerpad leidt over heidegebied De Renderklippen en langs de schaapskooi van de kudde Epe-Heerde. De traditioneel werkende herder hoedt hier zo’n 130 Veluwse heideschapen.

Cultureel erfgoed

Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland liep in zijn vrije tijd een aantal Klompenpaden en beschreef het voorkomen van oude rassen. Zeldzame landbouwhuisdierrassen zijn, net als het karakteristieke landschap, een deel van ons cultureel erfgoed. Het artikel is geplaatst in Zeldzaam Huisdier, een uitgave van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Klik hier voor het artikel: Zeldzame rassen langs de Klompenpaden?

Gastenboek

  1. Kan het kloppen dat ik tegenwoordig bij de app regelmatig niet naar de kaart kan? Hij springt dan terug naar mijn startscherm. Het gaat om de android app.
    Verder genieten wij altijd tijdens het lopen van de klompenpaden.

Reageren is niet meer mogelijk.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.